Borostyán ifjúsági tábor és szülőtábor

p1380940_0.jpgIfjúsági táborunkat, melynek lebonyolításához IFJ-GY-14-B-15086 ikt sz. pályázatunkkal az Emberi Erőforrások Minisztériumtól 315000 Ft támogatásban részesülünk (ez egyenlőre még jövő idő, mert a tábor már véget ért, de a támogatás még nem jutott el hozzánk, de reméljük, hogy ami késik az nem múlik) a Szelidi tó –nál, a Lepke üdülőben (6328 Dunapataj-Szelid, Kastély u. 13. üzemeltető Nemeskéri Pál Tel.:06209193518, E-mail: szekundum@muskatli.hu,  Honlap: www.szekundum.hu ) tartottuk meg 2014. júl. 13.-19. időszakban.

A táborozó fiatalok szülei közül többen, pár száz méterrel arrébb, szintén a Szelidi tó partján, a Szekundum Kft által üzemeltetett másik táborhelyen (a Fecske üdülőben) a pécsi Gesztenyési Katolikus közösség táborában vettek részt. Ez az utazásnál, kerékpárok odaszállításánál jelentett nagy előnyt, de számos program is közösen lett megszervezve.

. Bár a faházak kissé szűköseknek bizonyultak a maguk gyakran 160 cm-es "fesztávolságú" ágyaival, a jókedv így is adott volt az együttlét örömének köszönhetően. A vasárnapi érkezés után hétfőn rögtön a tó selymes vizével kezdték az ismerkedést, valamint a nap folyamán több bemutatkozás hangzott el. Kedden kerékpárral látogattak el Kalocsára, ahol nem mindennapi stílusú tárlatvezetés keretében megtekintették az érseki könyvtárat, majd a Kegytárgy- és Paprika Múzeumot. Hogy a kisebbeknek is legyen erejük visszatekerni a táborhelyre, indulás előtt fagyiztak, illetve út közben egy étteremben megebédeltek. A szerdai napot egyrészt a vidám vízi vetélkedő, másrészt a Bévárdi ökomajor különleges birkáinak a megtekintése fémjelezte, ahol finom ízelítőt is kaphattak az itt készülő juhsajtokból és juhtúróból. Így újult erővel kerekezhettek vissza a táborhelyükre.  Csütörtökön Dunapatajra bicikliztek be, ahol megnézték a helyi közösségi házat és az egykor unitárius templomként működő múzeumot. Délután a zenei tehetséggel megáldott fiatalok koncertet adtak Kalocsa egyik templomában.  Aznap késő este lett vége annak a – cserkésztáboroktól átvett -vetélkedésnek, melynek során a bátrabb fiatalokat bekötött szemmel, autóval számukra ismeretlen irányba elszállították több km távolságra és onnan egyedül kellett visszatalálniuk a táborba.  Pénteken ismét biciklinyeregbe szálltak, hogy körbetekerjék a tavat, és félúton a felfrissülés kedvéért csobbanjanak is egyet. Este a táborzáró tábortüzénél cserkész játékokat játszottak, táncházaztak, majd népdalokat-, magyar nosztalgia slágereket énekeltek. A táborban természetesen helyet kaptak a szokásos, el nem maradható programok: élményrajzolás csokijutalomért, vidám vetélkedő a felnőtteknek,, esti mese egy-egy család bemutatásában, kézműveskedés, nyaklánckészítés kicsiknek és nagyoknak, külön programok az ifiknek, és természetesen közös reggeli és esti ima. A holt időkben pedig mindenki a Szelidi-tó habjai között ringatózhatott. A táborozó fiatalok létszáma pont 40 fő volt, hosszabb-rövidebb időszakra 23 családból voltak jelen szülők a Fecske üdülőben.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által megjelentetett „Családbarát közgondolkodás népszerűsítése és a nők és férfiak közötti harmonikusabb együttműködés elősegítése” elnevezésű pályázati felhívásra benyújtott, CSP-KÖZG-14-16263 sz. „A nagycsalád nem probléma, hanem megoldás!” című pályázati projektünk (erre összesen 250000 Ft –ot fogunk kapni, reményeink szerint minél hamarabb) egyik programját szintén a táborban szerveztük meg. Nemeskéri Pál (aki egyben a táborhely tulajdonosa) mesélte el házassága történetét a jelen levő húsz házaspárnak, kiemelve, hogy ahogy lettek egyre sikeresebbek a vállalkozásaik, úgy sodródott házasságuk a szakadék szélére, ahol azonban sikerült megállniuk és egy egyházi közösség segítségével megújítani a házasságukat. Ezt követően pedig maguk is beálltak abba a csapatba, amelyik a házasságok megerősítése érdekében dolgozik, tart előadásokat, tanácsadásokat.