Pszichofittness

Pszichofittness Bagdi Emőke előadását láttam a fenti címmel az interneten  és nagyon tetszett, aztán a könyv is eljutott hozzám. Ezekből osztanék meg, illetve idéznék pár gondolatot, amely talán segítségünkre lehet a mindennapokban. Aktivitásra buzdít testi, lelki kondíciónk javítására, kedvezőbb derűsebb viszonyulás elérésére. Általa jobb nekünk, de jobb másoknak is együtt lenni velünk. A feszültségek többnyire adottak (munkahely, család, feladatok, elvárások). Az viszont már rajtunk múlik hogyan kezeljük ezeket. „Velem sincs minden rendben, veled sincs minden rendben, és ez így van rendben.” Soha senkit nem tudunk alapjaiban megváltoztatni, csak saját magunkat. A Pszichofittness 5 eleme a következő: Kacagj, Kocogj, Lazíts, Érints, Segíts. A nevetés vitalitásgenerátor. Erősíti az immunredszert, (kísérletekkel bizonyítottan  nő a nyálban mért immunglobulinok mennyisége) a szervezetünkben beindul az endorfin termelődése, így jobb lesz a kedélyállapotunk. A humor segít túlélni a reménytelen helyzeteket (Chaplin filmek). A Kacagás zsigeri kocogás, mely jótékonyan masszírozza belső szerveinket. Kutatások bizonyítják, hogy a mozgásnak  szorongásoldó hatása van, mégpedig egyenértékű némely esetben a gyógyszerek hatásával. Fontos szerepe van a ritmusnak is. Már 20 perc séta egyenletes ritmusban oldja a feszültséget. Vannak akik aktív mások passzív  relaxációval tudnak lazítani. Többeknek az autóvezetés is kikapcsolódás, és olyanok is vannak, akik a meditáció jótékony hatását élvezik. Villámrelaxációval is levezethetjük a felgyülemlett feszültséget és ehhez csak pár percre van szükség. Az agyi elektromos jelek között nincs különbség, ha a valóságban megfigyelünk valamit, vagy csak elképzeljük azt. Ezért is gondolkodjunk pozitívan, állítsuk be magunkat a jó elvárására a szép észrevételére humorra derűre. Több kísérlet is igazolja hogy a simogatásnak, érintésnek csecsemőkorban  a szó szoros értelmében is éltető ereje van. Aki elég szeretetteljes simogatást kap pici korában  szinte golyóállóvá válik a stressz ellen. Természetesen a későbbiekben is, felnőttként is, élvezhetjük a szeretetteljes testi érintés jótékony hatásait. Segíts, mert  örömöt okozol  másoknak, és a szívből jövő jótettek jobbá teszik hangulatunkat, és még az immunrendszerünket is erősítik.     K.OI.