Egri táborunk 2022-ben

Idei közösségi együttlétünk a bizalom jegyében zajlott: Bízom bennetek az Úrban (Gal 5, 10)

Egerre és környékére esett választásunk. Pécset és Egert több minden összeköti, többek között a Ciszterci Rend mindkét városban nagy múltú gimnáziumot tart fenn, így jó ötletnek tartottuk, hogy megkeressük az egri Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnázium és Kollégium munkatársait és szállást kérjünk az intézmény kollégiumában. Vendéglátóink nagyszerű környezetet biztosítottak számunkra. Ez úton is hálásan köszönjük nekik a Gesztenyési közösség nyári táborának támogatását! (A képre kattintva válogatott képeket nézhetsz meg a táborról!)

Július 22-én, pénteken nagyjából 5 órás utazás után érkeztünk Egerbe. Délután városnéző sétát tettünk. Estére a családok zöme megérkezett és közösségépítő játékokat játszottunk. Esti ima zárta a napot.

Július 23-án, szombaton zenés ébresztő, reggeli torna, reggeli ima és pár falat elfogyasztása után indultunk Noszvajra, ahol egy kedves helyi hölgy volt az idegenvezetőnk. Ő is kapocs Eger és Pécs között, régi barátság fűz hozzá néhányunkat pécsi egyetemei éveinkből. Noszvajon első utunk a református templomhoz vezetett, ahol rövid történelmi áttekintést hallhattunk a településről, majd elsétáltunk a De La Motte kastélyhoz. Az egykor gazdag, díszitett világ ellenpontjául szolgált következő programpontunk, a barlanglakásokból átalakított művésztelep, melynek üregei nemcsak szobrászati, hanem hangtechnikai szempontból is igazi meglepetéssel szolgáltak. Hajdani, letűnt és modern világ, vizuális és auditív ingerek igazi szintézisét tapasztaltuk meg. A délutáni melegben ki borospincében, ki Síkfőkúton, az árnyas fák alatt hűsölt, ahol Anna napi búcsút tartottak épp. Néhányan rövid túrát tettek az Attila forráshoz. Esti programunk is felejthetetlen találkozásnak bizonyult. Immár hagyományossá vált táborainkban kedves vendég(ek) fogadása. Idén ez különleges meglepetés volt Boldogi Szabó Levente személyében, aki ifjúsági csoportot vezet Egerben és a fiatalok zenei szolgálatát tartja kézben. Az ifjúsági csapatból egy fiatal hölgy is vele tartott. Levente elmesélte kalandos életét és sokat zenélt. Végül megtanított nekünk egy általa szerzett, gyönyörű éneket, melyet a hét folyamán többször elénekeltünk reggeli vagy esti imáink alkalmain.

Július 24-én, vasárnap délelőtt a kollégium közvetlen szomszédságában található ciszterci Szent Bernát templomban vettünk részt szent misén, melyet Koós Ede atya celebrált. A mise előtt páros beszélgetéseket folytattunk. Téma a bizalom volt. Ebéd után az egri vár várt ránk. Itt – többek között – megtekinthettük a noszvaji Árpád-kori templom eredeti kazettáit, melyek másolatát korábbi látogatásunkon is megcsodáltuk Noszvajon. Emellett számos kiállítás, makett és korhű bemutató idézte fel az egri vár vitézeinek mindennapjait: megtudtuk hogyan táplálkoztak, öltözködtek, küzdöttek, milyen lehetett az életük a török fenyegetettségben. Eger és Pécs történelmében újabb közös vonás: a török hódoltság emlékei, ezek között egyedülálló a minaret, mely e két városon kívül csak egyetlen helyen található még Magyarországon. A vacsora és esti ima után kvíz és „szív küldi” vetélkedőkben vettünk részt. Ez utóbbi a tavalyi, nagykanizsai tábor házaspárok próbájának visszavágója volt. Az estét barokk tánc zárta.

Július 25-én, hétfőn az ekkorra már szokásos reggeli ébresztő, torna és reggeli imádság, na meg némi elemózsia után nekivágtunk meghódítani a Bükk vadregényes lankáit és emelkedőit. Újabb kapocs Pécs és a régió között: a túrát szervező család felmenői e gyönyörű vidékről származnak. A kirándulás csúcspontja a kilátó – 900 méter magas szirtről nézve a környező hegyeket és a távoli horizontot kaptunk ízelítőt a végtelenből, persze emberre szabott léptékben. Fenséges volt! Többen egyéni rekordot döntöttek a megtett kilométerek számában, nem beszélve a változatos terepviszonyokról! Jó érzés, hogy nem csak a húszéveseké a világ! Bár az esti köszöntések mégis ezt a korosztályt idézték fel, amikor 4 házaspárnak gratulálhattunk 25 és 35 éves jubileumuk alkalmával. Esküvői albumaikat lapozgatva részesei lehettünk örömeiknek. És még mindig volt hova emelni az est hangulatát, amikor utánozhatatlan zenei tálalásban nyertünk bepillantást 2 születésnaposunk élettörténetébe.

 

Július 26-án, kedden a szokásos reggeli programpontok után az Eszterházy Károly által alapított egri főegyházmegyei könyvtárat látogattuk meg. Itt ismét pécsi barátnőnk tartott idegenvezetést. Ezt követően átsétáltunk az érseki palotába, ahol számos kiállítást néztünk meg. Legvégül a pincerendszert jártuk körbe, ahol molnár kalács és borkóstoló várt ránk. A pincerendszer óhatatlanul felidézte otthonunkat – Egerben és Pécsett is alternatív városként húzódnak meg a felszín lakott terei alatti pincerendszerek. Délután strandoltunk az egri termál- és strandfürdőben. Az esti imát zenés dicsőítés követte.

Július 27-én. szerdán a reggeli ébresztő, torna és ima már a búcsúzás jegyében telt. A hazaindulás előtt a csapat még benézett a szállásunkhoz közeli Beatles múzeumba. Ez is különleges élmény volt! Köszönjük Istenünk, hogy ismét együtt lehettünk!

Alice

 

Címke: