Uzsalyné Pécsi Rita előadása

pecsirita_nov.pngEgyesületünk kezdeményezésére „Mesterségünk (legyen) a nevelés!” címmel újraindult Uzsalyné Pécsi Rita előadássorozata a Kolping Nevelési Alapítvány támogatásával.

Minden hónap első szerdáján, este 8 órakor kezdődnek a mindenki számára nyitott alkalmak. Az előadó Josef Kentenich Atya – a Schönstatt mozgalom alapítója – pedagógiáját mutatja be. A százéves, ma is aktuális és élő kentenichi pedagógiai és önnevelési életmű ugyanarról a tőről fakad, mint korunk pszichológiai, neurobiológiai és agykutatási eredményei. Az előadó mindezt egy egységben tudja látni és átadni. A „száraz” tudományt élvezetessé és élményszerűvé teszi a négygyermekes családanya, tanárnő, oktató és kutató egyénisége, stílusa, felkészültsége, számos életből vett példája, mindennapi tapasztalata.

Az első, november 9-i előadás címe így hangzott: Akarom a jót, s a rosszat teszem” – Miért van így? – avagy: Fejleszthető-e az érzelmi intelligencia? A terem zsúfolásig megtelt az egyesületünk által támogatott szülőkkel, a pécsi Schönstatt családcsoportok tagjaival, érdeklődő egyetemistákkal, pedagógusokkal. Döbbenetes volt hallgatni, hogy mennyire nem ér semmit, amikor gyermekeinknek és tanítványinknak erkölcsi prédikációkat tartunk, szóban próbáljuk őket szépre s jóra tanítani. Ugyanakkor biztató is volt, hogy a mese, a játék, a közös zenélés, együttsírás és –nevetés valóban hat, tanít együttérezni, kitartani, egymásra figyelni.