Életjeleink 2006-ból

2006 01. 07.-én, szombat délelőtt a műjégpályán korcsolyázós összejövetelt szerveztünk 6 kislánynak (természetesen a két kísérő is korizott). Az aktív testmozgást süteményezés követte a Magda cukiban.

2006 01. 27. Mozart emlékhangverseny pécsi Ferences tempolomban Szamosi Szabolcs karnagy vezetésével. Egyesületünk által támogatott családok köréből hat hölgy énekelt a nagykórusban.          

2006 01.28. Projektoros mozi és a látottak megbeszélése a Lenau Házban gyerekeknek (15 alsó tagozatos gyermek r.).

Amíg a kisebb korosztály mozizott, a Malomvölgyi tó jegén fiatalokból és fiatalos apukákból álló, 5-5 fős hokicsapatok mérkőztek meg egymással. A legfiatalabb korosztály is a jégen volt, babakocsiból figyelte az eseményeket.

2006 01 29. Vasárnap délutáni hokimérkőzés, koris pálya körüli szurkolókkal kiegészítve. Több mint húszan voltunk. Ketten kocsival közlekedtek a jégen (babakocsival).

2006 02 3.-4. Bíró László családreferens püspök tartott péntek este és szombat délelőtt előadást a kb. 50 érdeklődő felnőtt részére értékeinkről (többek között a házasságról, családról, melyekkel pozitív devianciáknak kell lennünk társadalmunkban) a Lenau Házban.  Az előadásokat követően ill. a szünetekben a vendégek „állóbüfében” beszélték meg a hallottakat. A rendezvény zárásaként a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumában ebédelt együtt a hallgatóság és az előadó. Egyesületünk az ebéd költségét átvállalta.     

2006 02 5.-én vasárnap délelőtt 11 órától a Pécsi Galériában kiállított Munkácsy festményeket nézte meg, tárlatvezetéssel egybekötve, az egyesületünk által szervezett 42 tagú csoport. A rendezvény kiemelt kulturális jellegére tekintettel a program költségeit egyesületünk fizette.

Ugyanezen a napon, ebéd után a Malomvölgyi tavon a már megszokott, de meg nem unt jeges délutánt tartottunk, melynek során az összes (12) hokiütőnk gazdára lelt. 

 Negyedik alkalommal rendeztük meg 2006 február 25.-én az Iparos Ház két tetőtéri termében családos farsangi bálunkat, melyen lehetőség szerint a jelmezes megjelenés kötelező volt. Az Egyesületi tagok és családtagjaik, az egyesület által támogatott közösség tagjai, családtagjai (szülők, nagyszülők), továbbá személyes meghívás alapján baráti családok gyerek és felnőtt tagjai részére (belépőt csak felnőttektől kértünk 60-an fizettek, a gyermekek számát 80-90-re becsüljük).

A bál programja az alábbiak szerint zajlott:

16.00 Gyülekezés: díszítés, rendezkedés, terítés, büfé rendezése, beöltözés.

17.00-17.30-ig ráhangolódó programként egy öttagú 15-16 éves fiatalokból álló, könnyűzenét játszó együttes, a „THERMINÁL” 20 perces „hagyományos” koncertjét élvezhette a közönség.

17.30 Megnyitó: Dr. Lábady Tamás és felesége Évi beszéde egyaránt tartalmazott komoly gondolatokat, mosolyfakasztó történeteket a farsangi fánk eredeti receptjét és egy gyerekmesét is. 

A megnyitó beszédet az egyéni, majd a csoportos jelmezes bemutató követte, ahol, pár szóban minden jelmezes bemutatta magát vagy csapatát, volt aki rövid produkcióval is szórakoztatta a közönséget. A jelmezek igen sokszínűek voltak. Volt ott megelevenedett Munkácsy festmény, Jézus és halászó apostolai, pendrive család, mulatozó romacsalád, honfoglaló magyar vezérek, fej nélküli család, reneszánsz királyi udvar, brémai muzsikusok, edzővel, szurkolóival kivonuló focicsapat, Noé bárkájának állatai, Pom-Pom, Furulyás Palkó, Török és a tehenek megevelenedett meséi és még sok más szokványos és újszerű nagy gonddal megvalósított ötlet ..

18.00-kor következett a résztvevő családok (13-25 éves) gyermekei által bemutatott country nyitótánc, melyet a sikerre való tekintettel kétszer kellett eltáncolniuk.

19.30-tól a kisgyerekekre tekintettel megtartottuk a gyerek, ill felnőtt tombola sorsolást. A nyereményeket „hozott anyagból” állítottuk össze. A fődíjak között kisorsolt 4, ill. 5 e Ft os könyvvásárlási utalványokat Egyesületünk ajánlotta fel.

Ezután össztánc volt, ahol gyerekek szüleikkel, nagyszüleikkel, barátokkal közösen lelkesen, jókedvűen táncoltak a jó hangulatú zenére, melyet kéttagú zenekar szolgáltatott.

23.00 –kor magyar és szomszédos országok népzenéit játszó háromtagú együttes kezdett zenélni, a táncház keretében. Sajnos a bálozók száma a táncházra már jelentősen vissza esett. A kevés, de lelkes táncos több min egy órán keresztül követte a táncvezetőket.

24.00-órát követően  a zenekar még játszott pár számot, majd kötelező programként a díszek eltávolítása és rendrakás zarta éjjel egy órakor rendezvényünket.

A bál alatt teaházban beszélgetni is lehetett, attól függően, hogy a szintén abban a teremben elhelyezett csocsón hangos, vagy csendesebb meccset játszottak a fiatalok.

A programhoz való csatlakozás személyes meghívás alapján történt A rendezvényre „hivatalosak” voltak az egyesület által rendszeresen támogatott családok (kb. 25) nagyszülőkkel, továbbá minden család hívhatott még egy baráti családot is.

Egyesületünk a rendezvény terem és teaház költségeit állta 48 e Ft értékben.

A rendezvény közösségépítő, családi és kulturális jellegére tekintettel ez a kiadás Egyesületünk Alapszabályában megfogalmazott célokkal teljesen összhangban van.

Házasság karbantartó (Pár suli) összejövetelttartottunk 06/03/10.-én este, rekord számú (17) házaspár részvételével. Külső kapcsolatainkat vitattuk meg a Szamosi, a Debreceni és a Meszéna házaspár felvezetését követően. Van még külső kapcsolatra igényünk, vagy már ez is sok ami van, ill. Külső kapcsolataink okoznak e feszültséget családunkban? Három csoportra bontva e két kérdés kapcsán minden résztvevő elmondhatta véleményét.

Öt fiúval egy felnőtt három bérelt asztalon, két órát biliárdozott 06/03/15-én délután a Fordan Centerben. A közös játék a közösségépítés egyik jó lehetősége, mert a páros játékok során komoly beszélgetéseket lehet folytatni.

A támogatott családközösség 10-12 éves korosztályának részvételével 2006 március 18-án egy család otthonában projektoros filmvetítést rendeztünk. (résztvevő 6 fő, 6-10 közötti fiú)  A téma a "túlélés" volt, melynek keretében egy Alaszkáról szóló dokumentum jellegű filmet néztünk meg. A témaválasztást azért éreztük időszerűnek, mert a fiúk ebben a korban már érdeklődnek a túrázás, extrém sportok és egyéb hasonló szabadidős tevékenységek iránt. A filmvetítést rövid beszélgetés követte. A résztvevők egyöntetűen hangot adtak azon igényüknek, hogy a látottakat a gyakorlatban is kipróbálják. Ezt - költségvetési okok miatt- csak részben tudjuk kivitelezni. A legkézenfekvőbb alternatívát szándékozzuk megvalósítani, mely a városban üzemelő "falmászó" center meglátogatása lesz.

2006 április elsejéna 14-18 éves fiatalok (17 fő) részére egy 5 órás városi nyomozati vetélkedőt szerveztünk a 48-49-es szabadságharc jegyében (március 15-én a rossz idő miatt elmaradt a program). Nyugodtan elmondhatjuk, hogy ilyen jól előkészített, minden apró mozzanatra kiterjedő játékos vetélkedő még nem született egyesületünk története során! Pécs, ill. a Mecsek 9 helyszínét érintő akadályverseny jellegű program valószínűleg nemcsak a gyerekek, hanem a résztvevő felnőttek is emlékezetes marad sokáig.

2006 06 23.-25. között nomád hétvégét szerveztünk fiataloknak, a cserkészmozgalomban jártas pedagógus és orvos vezetésével. A zászlórudat, konyhasátrat, fiú, lány WC-t a 8 lány ill.7 fiú táborozó a tábor kezdetekor készítette el az erdészettől erre a hétvégére bérbe vett, Mecseknádasd melletti tisztáson.  A hosszú hétvégét az étkezés előkészítés (főzés) ill. étkezéseket követő szükséges teendőkön túl, kirándulásokkal, tréfás és ügyességi játékokkal, sportolással, beszélgetésekkel, tábortűz melletti énekléssel töltötték meg.  

2006 évi nyári barcsi nagytábor részletes, megvalósult programterve napi bontásban, helyszín: Széchenyi Ferenc Gimnázium és Kollégium, Barcs, Tavasz u. 3.

nap

szak

08. 06.

vasárnap

08. 07.

hétfő

08. 08.

kedd

08. 09.

szerda

08. 10.

csütörtök

08. 11.

péntek

08. 12.

szombat

 

Dél-

előtt

 

 

 

 

 

 

Dráva parti csavargás, oda vissza kerékpá

rozás

Sorverse

nyek

Kerékpár túra Drávaszen-tesre, ott természetvédelmi program

Autós, ill. gyalogos kirándulás a Horváth Papuk hegységbe

Szabadtéri vizes vetélkedő

Utazás

hoz ké

szülő

dés

Dél-

után

Érkezés, elhelyezkedés

 

Terem-sport

foci, kosár-labda

Szabadtéri sport

foci, röplabda

Strandolás Barcs felújított strandján

Lovas program és kocsikázás

Hajókirán-dulás a Dráván

Hazauta

zás

 

 

Este

 

 

Tábor nyitás, társasjátékozás

Szellemi vetélkedő

teremben

Szamosi Szabolcs orgonaművész koncertje és beszélgetés a művészekkel

Beszélgetés Nagy Bandó Andrással

Teremsport

Záró est

 

 

A jelenléti ív szerint a táborozók összlétszáma 89 fő volt. A táborozást, a programokat a táborozó fiatalok szülei szervezték, bonyolították le, a társadalmi munkavégzéseket is Ők teljesítették. Külön öröm volt számunkra, hogy személyes beszélgetést tudtunk fiataljainkkal együtt folytatni Szamosi Szabolcs orgonaművésszel, Kuti Ágnes énekművésszel és Nagy Bandó András humorista/íróval. Minden táborban töltött napot hangszeres (trombita, furulya, gitár, szintetizátor) zenés ébresztővel, majd reggeli tornával kezdtünk és a táborozók által előadott esti mesével zártunk, melyet követően a kisgyerekek aludni mentek, a nagyobbak és a felnőttek az esti programon vettek részt. Táborunkban fokozott figyelmet fordítottunk a délután már nem alvó gyermekek foglalkoztatására, továbbá az együtt játszás kultúrájának kialakítására – társas játékok segítségével. Programjainkat sikerült úgy megszervezni, hogy táborunk gyermek és felnőtt résztvevői egy hétre elfelejtették, hogy létezik TV készülék.

2006 09 09Egyesületünk székhelye a Szeder u 30 hatlakásos sorházban található. Az együtt építkező családok már több mint tíz éve laknak együtt és minden évben megtartják a HÁZ napját. Ebben az évben szeptember 9-ét töltötte együtt a 12 felnőtt és 24 gyermek és egy közelben lakó tiszteletbeni Szeder utcainak befogadott négy fős család. A program reggeli tornával, ill. a bográcsgulyás készítés elindításával indult, ezt követte az alsó tagozatosok, majd az apukák focija a közösségi (félkész) teremben.  A rendezvény csúcspontja a szabadtéri nagy ebéd (hozott székeken, terítékkel stb.) Késő délutánig beszélgetett, nevetgélt a társaság. Délután kézműves foglalkozások, felsős, ill. gimis foci, íjászkodás és pályázaton nyert csocsónkon egy komoly korosztályos bajnokság lebonyolítása volt a program. Este a különböző korosztályok néztek filmeket az egyes lakásokban. A felnőttek igazi kivetítős mozin (egyesületi laptop és projektor segítségével) nézték meg a „Bíbor és fekete” c filmet. Egyesületünk a csocsóbajnokságot szerény díjak (édesség 760 Ft értékben) vásárlásával támogatta a rendezvényt.

Felső tagozatos gyerekekkel tartottunk összejövetelt2006. október 6-án. Helyszín: Pécs, Széchenyi tér Mecsek Cukrászda. Jelen volt 10 gyerek és 1 felnőtt. Az összejövetel célja: a 2006/2007 tanév kiscsoportos összejöveteleinek megbeszélése, egyeztetése.

2006 október 19-én 17, 13 és 19 éves kor közötti gyermekkel, fiatallal két felnőtt kíséretében az 1956-os Forradalomról való megemlékezés jegyében megtekintettük a Mansfeld’ című mozifilmet, majd egy hét múlva a fiatalokkal két csoportban egy-egy felnőttel mintegy másfél órás beszélgetést folytattunk a filmről, a Forradalomról ill. a filmben látottak és az idei megemlékezésen történtek kapcsolatáról. A fiatalok többsége elismerően szólt a filmről. A beszélgetés során bebizonyosodott, hogy meglepően érdeklődőek a napi politikai eseményeket illetően, és határozott véleményük van a politikusokról, tetteikről, a politikai eseményekről.

2006 november 1-én10, 15 és 19 éves kor közötti gyermekkel, fiatallal egy felnőtt kíséretében szintén az 1956-os Forradalomhoz kapcsolódóan a "Szabadság, szerelem" című mozifilmet, mely film mindannyiunkra nagy hatással volt.

2006 november 11.-én a felső tagozatos leány csoport tartott „beszélgető partyt” a Széchenyi téri McDonald étteremben (sajnos az eredetileg tervezett teatárban nem kaptak helyet) A finomságok fogyasztása mellett megeredt a kislányok nyelve, így a megbeszélt befejezési időpontot hátrébb kellett tolni.

2006.nov.11. A Lenau házban a „Kis-nagy” lány csoport (6 fő) is összejött ezen a napon, a program a leendő programok ismertetése, átbeszélése, ismerkedés egymással és a vezetőkkel, kommunikációs játékok, közös gyertya elkészítése- volt.

2006 november 23.-án a gimis fiúk a bowling sportban mérték össze tudásukat. A cél természetesen elsősorban itt is a beszélgetés, közösségépítés volt sportoláson evésen, iváson (pizza+üdítők) keresztül. A foglalkozást irányító felnőttek szerint a kitűzött célok eléréséhez kiváló helyszínt sikerült találni. (Az összejövetelt követően volt olyan fiatal, aki édesapjával, testvérével visszatért a különleges sport helyszínére.)

2006 december 22-én 17 fő 14 és 18 év közötti gyermekkel 2 felnőtt kíséretében karácsonyi kirándulást szerveztünk. „Autóbusszal Pécsről Hosszúheténybe utaztunk, majd onnan Püspökszentlászlóra gyalogoltunk. Az "Életrendezés" házában elhelyeztük csomagjainkat, megreggeliztünk, majd egy másfél órás kirándulást tettünk, az Arborétumból indulva a Pieta szobrot tartalmazó kápolnát érintve a Zengő északi, hóval borított oldalán sétáltunk keletről megkerülve az Arborétum völgyét. Közben egy kicsit hógolyóztunk. Visszatérve a házba a magunkkal vitt hideg elemózsiával csillapítottuk éhségünket, s ittunk egy kis frissen forralt bort. A kirándulás során gyűjtött fenyőágakból adventi koszorút készítettünk, majd játszottunk egy rövid ügyességi játékot. Ezután került sor a karácsonyi műsorunkra, melynek során imádkoztunk, énekeltünk, Bibliát olvastunk, karácsonyi történeteket, verseket olvastunk föl. Ezt követte az ajándékozás, amikor az egymás számára saját magunk által készített ajándékot egy rövid - a megajándékozottról szóló és általa fölismerni szándékolt - jellemzés kíséretében adtuk át. Végül visszagyalogoltunk Hosszúheténybe, s éppen sötétedéskor busszal visszautaztunk Pécsre.”

A kislány csoport 2006 december 29.-én délelőtt évzáró „traccspartit” tartott a teaházban. (TEA-TÁR)

December 24.-én délután a Pálos templomban ismét Betlehemes játékot adott elő az egyesületünk által támogatott Gesztenyési közösség több mint 20, 3-10 éves gyermeke a „kis” zenekar közreműködésével.  A legtöbb kisgyermek még nem szerepelt ekkora közönség (a nézők megtöltötték a templomot) előtt. Az izgalmakat tovább növelte, hogy a műsorról a Pécs TV is felvételt készített (december 26-án tűzték műsorra)