Életjeleink 2007-ből

Egyesületünk célcsoportja elsősorban egy családos jellegű (vannak nem házasok is) közösség (Gesztenyési Katolikus Közösség) melyhez jelenleg 26 család, öt nem családos személy és 80 feletti gyermek kötődik. Egyesületünk tagjai is ezen közösséghez tartoznak egy kivétellel. Programjainkat gyerekeknek (bölcsődéstől a kamaszokig), fiatal házaspároknak és sokgyerekes családoknak szervezzük. (Minden évben szervezünk teljesen nyilvános programot is.) A programokon résztvevők létszáma azok jellegétől függően pár embertől a teljesen nyilvános előadáson megjelent kb. 250 nézőig terjedt. Rendezvényeinket a célcsoport alapján a következők szerint lehet csoportosítani: korosztályos gyerekprogram –kgypr-, felnőtt program -fpr–, családi program –cspr-, nyilvánosan meghirdetett program -nypr-. Tevékenységünk bemutatásánál zárójelben hivatkozunk a célcsoport jellegére, a csoportosítás rövidítéseit az egyes programoknál feltüntetjük.

Korcsolyázás2007 01.07-én (–kgypr-).  Résztvevők: D. Domi, K. Barnus, L. Levi, E. Ádám. „Délután 1-kor gyülekeztünk a műjégpálya előtt, majd némi várakozás, sorban állás, öltözködés után következett a szórakozás. Először csak köröket mentünk amíg mindenki belejött, utána fogócska, majd lassú követőzés. Ketten is most álltak először jégen, mindenkinek nagyon tetszett.” (E. Ádám)

 

Egyesületünk 2007. február 10-éna Pécsi Ipartestület Épületének (Iparos Ház) tetőtéri tükrös termében ismét megszervezte farsangi táncos mulatságát (–cspr-), az Egyesületi tagok és családtagjaik, az egyesület által támogatott közösség tagjai, családtagjai (szülők, nagyszülők), továbbá személyes meghívás alapján baráti családok gyerek és felnőtt tagjai részére (kb. 70 felnőtt és ugyanennyi gyermek).

A bál programja az alábbiak szerint zajlott:

16.00 Gyülekezés: rendezkedés, terítés, büfé rendezése, beöltözés.

17.00 Megnyitó: Tüskés Tibor író bíztató és köszöntő szavaival.

A köszöntőt a jelmezes bemutató követte, ahol egymást követve, pár szóban minden jelmezes bemutatta magát vagy csapatát, volt aki rövid produkcióval is szórakoztatta a közönséget. A jelmezek igen sokszínűek voltak. Nehéz lenne mindet felsorolni, mégis néhányat említenénk: A RAP család műsorral, Sámson megelevenedett története, emberevő bennszülött család (néhány finom úriember társaságában), élő zongora, emberi tenyér, megelevenedett skót vicc, indián család, Megatánc paródia a gyerekcsoportok előadásában.. stb. A bemutatkozásokat egy közös felvonulással zártuk. A felvonulás után rövid eszem-iszomra, illetve tere-ferére került sor a terem előtt kialakított svédasztalos büfében.

18.00 Nyitótánc csacsacsa volt, idén is 14-18 éves fiatalok adták elő a közönség ill. elsősorban szüleik nagy örömére.

A kialakult hagyományoktól eltérően előre hozott tombola sorsolást tartottunk, ahol családi nyeremények találtak gazdára. A fődíj egy Gyürüfűn eltölthető hétvége volt, a nyertes család számára.

A tombolát követően táncház következett, az élő zenét Nagy Lajos gimis diákok szolgáltatták. Kicsik nagyok egyaránt kivették részüket a népi táncolásból. Már elmúlt nyolc óra, mikor a báli zenészünk szóhoz jutott, a táncolás viszont kitartott bálzárásig. Több fiatal idei bálunkon talált rá a közös táncolás örömére. A bál alatt felnőttek, gyerekek a büfében hozott anyagból ehettek, ihattak, teaházban beszélgethettek. Egyesületi csocsónk kihasználtsága is 100 %-os volt. Idei bálunkat fergeteges szirtaki körtánc zárta.

A programhoz való csatlakozás -amíg ez az egy ilyen jellegű rendezvény van - személyes meghívás alapján történt A rendezvényre „hivatalosak” voltak az egyesület által rendszeresen támogatott családok (kb. 25) nagyszülőkkel, továbbá minden család hívhatott még egy baráti családot is. A program által érintettek körét sajnos lehatárolta a terem befogadóképessége.

 

Két gyerekcsoport (20 ovis ill. alsótagozatos fiú) bérelte ki a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnázium új tornacsarnokát 2007 február 17.-én szombat délelőtt 9 és 11 óra között. A focin kívül több ügyességi is csapatjáték szerepelt a tervek között, de az élet felülírta mindezeket ésvégig foci volt (–kgypr-)  a program.  Feltűnő volt a kicsik bizonyítani akarása, lelkes küzdése, hajtása végig a meccs alatt. A program természetesen elérte célját, mindenki jól elfáradt, lettek nyertesek és vesztesek, de senki nem lógatta végül az orrát.   

 

A Borostyán Egyesület 2007 március 2-4 között egészségmegőrző, regeneráló hosszú hétvégi programot (-fpr–) szervezett a Szt. Benedek rendi apácák monostorába Kaposszentbenedekre. Vendégünk volt Varga László plébános aki többek között a szorongásos helyzetek megoldásáról, az elcsendesedés jelentőségéről a munka, a barátság, a pihenés és szex életünkben betöltött helyéről, szerepéről beszélt. A program lehetőséget biztosított nagy sétákra (tájfutásra) is, a szombat éjszakai programunk pedig a vidám beszélgetős együttlét volt, teljes holdfogyatkozás figyelés, fényképezés mellett. A potenciális résztvevők értesítése: személyes megkeresés, telefon, email útján történt, a programon 25 felnőtt vett részt.

 

2007. 05. 01. Kalandtúra – gyerekcsoportoknak (–kgypr-)

Helyszín: Pécsbánya   Időpont: 2007. május 1. (8.00 – 13.00)

Csapatok:

-          I. P.-csapat: 6+1 fő

-          II. W. csapat: 4+1

-          III. E.-csapat: 4+1

-          IV: W. II. csapat: 5+1

Segítők, szervezők, állomásfőnökök: 5 felnőtt + 7 nagygyerek

„Hosszú előkészületek és néhány időpontváltozás után sikerült megszerveznünk agesztenyési közösség első kalandtúráját. Áprilisi reggelen gyülekeztünk a gesztenyési buszfordulóban a szervezőkkel gyorsan befejeztük az „akadálypályát” majd megérkeztek a kicsik. Először fáramászni kellett a gyerekeknek, majd kötélen lajhár módra. Aztán tojást kerestek felfelé az avarban, szédültek, amint legurítottuk őket egy pokrócba csavarva a meddőhányó oldaláról, majd közvetlen ezután körberohantak pár bokrocskát. Siettek amikor át kellett érni a túloldalára (ez a terep miatt elég nehéz volt). Ezután tojást hordtak a meddőhányó oldalából a sár közepén levő tojás tartóba. Hazafelé linóleum laponcsúsztak le a meredeken. A gesztenyésben Kovács Laci tartott eredményhirdetést, melynek során kiderült, hogy mindenki elő lett, aztán felolvasták hol ki volt a legjobb. A program még a legkritikusabb nagyobb lányoknak is tetszett.” Lejegyezte: E Ádám (A program nem jelentett kiadást Egyesületünknek!!) "Ez volt életem, legjobb napja!"  Lovász Levente 

 

2007 06 09   MECSEKXTRÉM Park(–kgypr-) „Tavaszi reggel indultunk a Mecsekxtrém Parkba, két autóval mentünk. Amikor 9 után nem sokkal kiértünk, tapasztaltuk, hogy a park csak 10-kor nyit. Ott játszottunk a bejárat előtt. Elsőként vettünk jegyet, és mentünk be. Az óriáscsúzdánál kezdtük, majd a tekerős gokartokkal és trambulinokkal folytattuk. Általában igaz volt az, hogy a gyerekeket csak úgy lehetett tovább vinni egy következő helyre, ha azt mondtuk, ha szeretnének még visszajöhetnek. Miután kiugráltuk magunkat (első ízben) kipróbáltuk a quadokat az alpesi kötélpályát, sőt még a nyári bobbal is csúsztunk egyet. Ezután másztunk a kötélpiramison és mindenkinek a kedvenc helyéhez is visszamentünk. Amíg egyet csúsztam a kötélpályán addig a gyerekek körülnéztek a benti helyeken és kiállításon. A végén még az idő is kegyes volt hozzánk, így a felhők odébb vonultak, és fel tudtunk mászni a szabadtéri mászófalon is. (féltek az ottaniak, hogy villámhárítóként fog működni a fém szerkezet) A visszajelzésekből kiderült, hogy a gyerekek kifáradtak, közben nagyon jól érezték magukat.” Leírta: E Ádám résztvevők: L. István & Levi, A. Ákos, K. Barnus, T. Levkó, D. Domi, E. Ádám

 

„A nyári gyerektábor (–kgypr-) 2007 06 17.-én kezdődött, de ezen a napon nem mindenki volt ott, vagy voltak, akik nem egész nap voltak ott. Reggel indultunk a Gesztenyésből sátrakkal és négy napi cuccal. Egész úton esett az eső és a kipakolásnál is. Aztán lassan elállt és kezdődött a tábor felállítás, amit a GH sátorral kezdtünk. Ezután ki kellett ásni a latrinákat, a hűtőt és az emésztőt, majd a sátrak felállítása következett. Délután voltak akiknek iskolai évzáróra kellett menni, de este a tábortűznél már mindenki ott volt. Minden éjjel, így az elsőn is valakinek őrködni kellett, általában kettesével és óránként váltottuk egymást. A második nap, mivel vasárnap volt, misével kezdődött. Az ebéd készítésében a lányok segítettek, mivel azt is ott főzték. Délután kis műsort állítottunk össze estére, és mivel nagy volt a sár fadarabokból csináltunk kis utat. Ismét tábortűzzel zártuk a napot, ahol előadtuk a műsorokat és cserkész játékokat játszottunk. Másnap már jöttek a kisebbek is, akik csak két éjszakát voltak ott. Ők is felmérték a terepet, és fölállították a sátraikat. Ebéd után volt egy nagy eső, így a tervezett kirándulás fakultatív program lett, és nem mentek sokan, viszont utána a métába szinte mindenki beszállt. Az eső miatt az esti tüzek is nehezen gyulladtak meg.  Az utolsó előtti nap programja nagyrészt kirándulás volt a Máré várához. Ott is ebédeltünk és számháborúztunk is. Miután visszatértünk és kipihentük magunkat métáztunk sötétedésig. Aztán a közös tábortűznél a cserkészek tettek róla, hogy mindenki jól érezze magát búcsúeste. A cserkészjátékok után az őrökön kívül mindenki aludni ment. Szerdán már a táborbontásé volt a főszerep. Miután lebontottuk az összes sátrat lebontottuk, betemettük a latrinákat és az emésztőt, elbúcsúztunk egymástól és bár kicsit sok cuccal, de jó emlékekkel elindultunk haza.

Felnőtt résztvevők: K. Laci, L. Margit, D. András és B. Balázs, gyerekek: O. Bori, W. Noémi és Melinda, E. Marci és Ádi, P. Anna, Sz. Dea, K. Kinga, K. Filoména, Sch. Márti és B. Johanna.” (résztvevői élménybeszámoló alapján)

 

2007 évi nyári balatonszárszói nyári tábor (–cspr-) részletes leírása

 

Az eredetileg kinézett balatonakali tábor – a szobaszámhoz viszonyított nagyszámú jelentkező miatt sajnos nem tudta az igényeinket kielégíteni, ezért a pályázatok beadását követően SOS táborhelykeresés következett. Így találtunk rá a balatonszárszói táborhelyre: Pannonhalmi Ifjúsági Tábor Balatonszárszó Tábor u. 5., melynek üzemeltetője a Fülöpke Vendéglátó, Ker. és Szolg. Bt. (Velény, Fő u. 43. Sárai László 06/30-566 9252) 

Programok, napi bontásban

 

nap

szak

07. 29.

vasárnap

07. 30.

hétfő

07. 31.

kedd

08. 01.

szerda

08. 02.

csütörtök

08. 03.

péntek

08. 04.

szombat

dél-

előtt

 

terem-sport

kirán-dulás

Tihany-ba

 

kerékpár túra

kerékpár túra

kerékpár túra

foci, utazás-

hoz ké

szülődés

csen

des  pihenő

 

gyerek progr.

gyerek progr.

gyerek progr.

gyerek progr.

dél-

után

utazás közben kulturális pr.

gyerek és kamasz-felnőtt foci

szabad program, strand

szabad program, strand

szabad program, strand

hazauta

zás

este

tábor nyitás, csapatépítő vetélkedő

szabad program

szellemi vetélkedő

teremben

kedves vendég

kedves vendég

záró est

 

A programokról kicsit részletesebben:

·         Állandó napi programok:

A táborozók – a kialakult hagyományaink szerint -minden nap zeneszóra ébredtek, (sorrendben: furulya és hegedű- esernyő alatt-, trombita, szájharmonika, magnós zene, furulya, gitár énekkel stb.) hangszeren tanuló fiataljainknak és felnőttjeinknek köszönhetően.

Ebéd után, 15 óráig, a délután nem alvó ovisoknak és az iskolásoknak -az egésznapos kirándulást nem számítva- minden napra gyerekprogramot szervezünk, a tábor nagy étkező helységébe. A gyerekek textil képeket készítettek, fontak, gyöngyöt fűztek és igen sokat rajzoltak. A tábori élményeket megörökítő rajzokat kis csoki jutalmakkal honoráltuk (75 rajzot adtak át).

Az esti mese előtt egy-egy József Attila verset játszottunk le magnóról, az Istenes veresei közül. A tábor résztvevői által előadott esti mese, idén is egy-egy szórakoztató színházi élménnyel ért fel. Az előadott mesék: Csupafül, A három testvér (Grimm), A kecskére bízott káposzta, A szegény ember három fia, Sic az iskolában,

·         Sportolás, sorversenyek:

Sport mint szabad- és mint szervezett program: Az első napon délelőtt könyörtelenül esett az eső így a nagy ebédlő helységben felállított két ping-pong asztal és az egyesületünk korábbi pályázat segítségével vásárolt csocsója biztosította a sportolási lehetőséget. Délután már szerencsére nem esett, így a beton focipályán két korcsoportban (alsósok, felsősősk, gimisták és apukák) szerveztünk játékvezetéses focimeccseket. A hazaindulás előtt a fiatalok szintén focizással búszúztak a tábortól. A tábor alatt a pálya kihasználtsága a bicajosok és focisták részéről 100%-os volt.

Nagy sikere volt, a Balatonban felállított „fejelő” pályának, melyben, 3-3 fős csapatok küzdöttek egymással. Külön színfoltja volt idei táborunknak a vizivetélkedő, melynek során három csapat kűzdött labdás váltó, halacska horgászat, májkrém konzerv keresés, baseball ütés/elkapás versenyszámokban. Idén extrém sportként négy széldeszkát is elhoztak a táborozó családok. A táborunk alatt az időjárás a kezdőtől a haladóig mindenkinek biztosította a megfelelő szélerősséget, így a szörfök gazdái és a vállalkozó szellemű tanulók kedvükre szárnyalhattak a szelek hátán… (MÉTA játékra és röplabdázásra helyhiány miatt nem került sor.)

·         Játék, vetélkedés teremben:

Táborunkban két alkalmat is szenteltünk a vidám vetélkedőknek. Az első este híres embereket kell felismerni –projektorral kivetített –részlet, vagy torzított fényképfelvételek alapján.  Szerda este öt (gyerekeket, felnőtteket egyaránt magába foglaló) csapat játszott/szórakozott egy vetélkedő keretében. A legsikeresebb versenyszámban a bekötött szemű játékosnak elváltoztatott hangú táborozó tárást kellett(volna) felismerni. Igen látványosak voltak a csapatok által bemutatott szoborcsoportok is.

·         Kirándulások, kultúrprogramok:

Minden résztvevő autóval érkezett a táborba így már az odautazást is kulturális programmal toldottuk meg. Somogyváron a történelmi emlékhelyet, Somogyvámoson a Puszta tornyot néztük meg.

Kedden egésznapos kirándulást tettünk Tihanyba. Földvárról hajóztunk át Tihany-révhez, onnan felkapaszkodtunk a félsziget belsejébe, megnéztük a Gejzírmezőt, az Aranyházat (egész közel kellett mennünk, mire rájöttünk, hogy az tulajdonképpen egy sziklacsoport), a belső és külső tavat (ezt messziről) a szélmarta sziklákat és a barátlakásokat. A másik kikötőből indultunk haza. A hajóról jól látható volt az átadás előtt álló kőrőshegyi viadukt.

Szerdán átbicajoztunk Balatonszemesre, a színészkirály, Latinovics Zoltán sírjához, majd hazafelé Balatonszárszón a József Attila múzeumot néztük meg. Csütörtökön Földvár, majd Kőrőshegy felé vettük az útirányt, Az átadás előtt álló viadukt alatt átkerekezve jutottunk el Kerekibe ahol a gyalogosan Kereki várba kapaszkodtunk fel. Csodálatos tájkép tárult onnan a szemünk elé. (viadukt, Balaton, Tihanyi apátság…).

Pénteken ismét bicajoztunk, Kelet felé vettük az irányt, a szántódpusztai idegenforgalmi és kulturális központhoz tekertünk. Ott aztán volt minden: Aquarium balatoni halakkal, népművészeti, helytörténeti kiállítás, melyekből gazdagíthattuk Balatonnal kapcsolatos tudásunkat. 

A szállásadónk búcsúzáskor külön hangsúlyozta, hogy ilyen szervezett (fegyelmezett) csoportot még nem látott, nagyra értékelte a kerékpáros túráink szervezését (nyitó-, záró ember, forgalom leállító ember).  

·         Kedves vendég:

Szerda este jött el hozzánk Ambrus András Budapesti magyartanár, aki rendhagyó irodalom órát tartott nekünk, a Balaton irodalmi érdekességeiről ill. „A kenyér az irodalomban” téma mentén. Másnap Szimárton János (Marci) atya érkezett közénk. Ő Zalakomáron plébános. Elmesélte, hogy a település nagyobb felét (muzsikus, beás és oláh) cigány lakosság alkotja. „A cigányok olyanok mint a kamaszok, nagyon sok humor kell hozzájuk.”

·         Táborzárás

Az utolsó este a 10 év felettieknek engedélyeztük az éjszakába nyúló záró rendezvényen való részvételt. József Attila vers ill. a táborozók által fabrikált vers, Szabó Magda novella részlet és a tábori fényképekből készített élményfelidéző vetítés alkotta az est első részét, majd ünneplés következett. Három házaspár 10 éves, egy házaspár pedig 20 éves házassági évfordulóját ünnepeltük közösen. (három 3, egy 4 gyermekes család!) Virággal, tortával, további ajándékokkal köszöntöttük őket. Fontosnak tartjuk, hogy gyerekeik/gyerekeink előtt tartsuk az ilyen ünnepléseket, mert így karakteresebben megjeleníthető a jó házasság, a hűség, mint a későbbiekben követendő érték.

·         A BALATON

A Balaton a mi kincsünk, értékünk, kirándulásaink során nem tudtunk betelni a látványával, néztük, fényképeztük egyfolytában. Miután felmelegedett fürdésre alkalmas hőmérsékletre, fürödtünk benne, a pénteki szélvihar pedig a hullámfürdőzést biztosította a bátrabbaknak.

 

2007 10 07. Egyesületünk székhelye a Szeder u 30 hatlakásos sorházban található. Az együtt építkező családok már több mint tíz éve laknak együtt és minden évben megtartják a HÁZ napját (–cspr-). Ebben az évben október 7-ét töltötte együtt a 12 felnőtt és 24 gyermek és egy közelben lakó tiszteletbeni Szeder utcainak befogadott négy fős család. A program reggeli tornával, ill. a bográcsgulyás készítés elindításával indult, ezt követte az alsó tagozatosok, majd az apukák focija a közösségi (félkész) teremben.  Új színfolt volt az egyes családok 2007 évi nyaralásáról előre leadott digitális fényképekből összeállított – egyesületi „technikával” lebonyolított diaporáma vetítés. A rendezvény csúcspontja a szabadtéri nagy ebéd (hozott székeken, terítékkel stb.) Késő délutánig beszélgetett, nevetgélt a társaság. Délután kézműves foglalkozások, felsős, ill. gimis foci, íjászkodás és pályázaton nyert csocsónkon egy komoly korosztályos bajnokság lebonyolítása volt a program. Este a különböző korosztályok néztek filmeket az egyes lakásokban.

 

2007 10 12-13 Másfél nap Nemeshegyi Péterrel (-fpr–)

A most 84 éves, szellemileg teljesen friss, jezsuita atya 37 évet töltött Japánban. Életét a „jónak lenni jó” szellemében élő atya magával ragadó előadásai messze földön híresek. A Pálosoknál mesélt, oktatott, anekdotázott nekünk ez az Óriás, reméljük, hatalmas élettapasztalatából mindegyikünknek sikerült egy kis morzsácskát hazavinni. Szombaton a „továbbképzés” résztvevőit egy ebéddel látta vendégül a Borostyán Egyesület az Iparos vendéglőben.     

Korcsolyázás2007 11.03-án (–kgypr-).  Résztvevők:M. Réka, K. Rita, H. Luca, B. Csenge, W. Noémi, H. Dominika.

Elmúlt a nyár, az ősz közepén is lehet azért megfelelő testmozgási lehetőséget találni, mert kinyitott a műjégpálya. A „felső tagozatos” lány csoport egy szombat délutánt töltött a műjégpályán. A hagyományos körbe-körbe korizáson túl volt még egy kis fogócska, a legnagyobb sikere a kézfogásos sorkorizásnak volt. Egy ki büfézés és sok-sok beszélgetés volt még a jól sikerült program része.

 

Budapesti Élménybeszámoló – fiú gyerekcsoport  2007. november 3.(–kgypr-)
   „A kiránduláson részt vett H. Máté, B. Márton, Sch. Ábel, M. Zsombor és O. Gellért. A reggeli, 6.55-ös IC-vel utaztunk fel Budapestre. A vonatút jó hangulatban telt el, beszélgettünk, és közkívánatra játszottunk szóláncot, barkobát stb. 10 órára értünk fel a Keletibe, itt találkoztunk F. Orsival, aki csatlakozott a kirándulásunkhoz. A Keletiből metróval átmentünk a Vérmezőre, itt focizgattunk, kipróbáltuk a helyi játszótér agyafúrt játékait, és  kedves kis csoportom összeismerkedett az ottani "vadakkal"... "Ezek" körülbelül 3-4 éves gyerkőcök lehettek, akik lerohanták, és ellentmondást nem tűrő hangon utasítgatták a mieinkeket... Szerencsére azonban durva harcra nem került sor a Vérmezőn, győzött a mieink kifinomult játékossága. Következő állomás a Vár volt. Itt sokat sétáltunk, megnéztük a Halászbástyát, a Mátyás tempolomot és a Nemzeti Galériát is célba vettük. Ide bejutottunk ingyenes napi jeggyel, ígyhát megtekintettük Székely Bertalan, Munkácsy Mihály és Pál László festményeit, majd pedig kis stílusváltásként végigjártunk egy kortárs kiállítást.
  Következő programként a Várban jóízüen elfogyasztottuk ebédünket, melyhez Orsi is hozzájárult egy szép adag csokissütivel. Miután így belaktunk, nekivágtunk a Margit-szigetre vezető, több mint 30 perces, hosszú gyalogútnak...
  A Margit-szigetre érve, egy kis pihenő után csapatokat osztottunk, és megkezdtük a nap mérkőzését. A pajkos csehe-puhikkal tarkított focimeccset körülbelül másfél óráig játszottuk, és annyira jó volt, hogy meg se figyeltem, nyert-e valaki!...
  Na, mindegy, arra viszont emlékszem, hogy a Margit-szigetről már egyenesen a Keleti pályaudvarra kellett visszaindulnunk, hiszen  vélhetően egyre türelmetlenebbül várt ránk ott a mi kis vonatocskánk. A vonatállomáson megköszöntük Orsinak a kedvességét és segítőkészségét, és elbúcsuztunk tőle.
  A hazaút is nagy vidámságban telt, és mindent összevetve úgy érzem, egy szép napot megélve érhettünk haza Pécsre, 20.50-re. O. Dániel
Ui.: Következőnek Londonba tervezünk csoport kirándulást, legközelebb élménybeszámolóval majd az után jelentkezem.”

 

      2007 12. 18. Színház és sütizés (–kgypr-). A kamaszodó kislányokat összekovácsoló csoport karácsonyi ráhangolódását segítette elő az a program, melynek során a Pécsi Nemzeti Színházban … nagylány, kísérőjükkel a Luxemburg grófja c. darabot nézték meg, azt követően pedig egy hangulatos teázóban sütit evett a csapat és átadták egymásnak a nagy gonddal elkészített karácsonyi ajándékokat. (korábbi összejövetelen sorsolással döntötték el, ki-kit ajándékoz) Ez az este azóta is szép emlékként él minden résztvevőben.

 

2007 12. 23. Karácsonyi ráhangolódás egy német csoport tagjaival együtt (-fpr–) Nagy megtiszteltetés érte az egyesületünk által támogatott keresztény közösséget. A németországi (München) székhelyű, Tanzániában, Ausztriában és Magyarországon is aktív tagokkal rendelkező keresztény (Integrelte Gemeinde) közösséggel együtt tarthattuk meg, az utolsó adventi gyergyagyújtási alkalmat. (Három Budapesti találkozást követően ez már a negyedik együttlétünk volt.) Az összejövetelt, melyet a Pécsi Tudományegyetem Hunyor Vendégszálló dísztermében tartottunk meg, sütizéssel, teázással egybekötött ismerkedéssel indítottuk, majd ének vers következett, azt követően a pécsi származású C. Tamás – a német közösség paptestvére, sokunk régi ismerőse, barátja - beszélt szentírási részletek felhasználásával a Karácsonyról. Levezetésként megint beszélgettünk, eszegettünk… A német közösséget 4 német, egy osztrák, több pesti és pécsi házaspár képviselte, a mi közösségünkből 25-en tudtak eljönni, további két meghívott vedég házaspáron túl. (egyesületünkből 14-en voltunk ott.) Összességében 60 feletti volt a résztvevők száma. Egyesületünk a délutánból estébe nyúló rendezvény terembérlet díját (30 e Ft) állta.

 

 2007 12. 24 Betlehemes játék (-nypr-). Karácsony délutánján az első izgalmakat a városunkat beterítő és a közlekedést lebénító hótakaró okozta. A szereplők (27 szereplő – volt aki több szerepet is játszott – az előadás zenei aláfestését a 8 tagú nagygyerekekből, felnőttekből álló zene és énekkar biztosította) az előadás előtti utolsó próbára tekintettel a kezdési időpontban hiánytalanul megvoltak,  a meghirdetett 16-órás kezdési időpontban a nézők száma a megszokotthoz képest jóval kevesebb volt. Rövid várakozást követően a Pálos templom ülőhelyei ismét megteltek, kezdődhetett az előadás. Az előadás teljesen nyilvános volt. A nézők a népszámlálástól követhették az eseményeket a kis Jézus megszületéséig. Aranyos színfoltja volt az előadásnak a kisgyerekekből álló 12 tagú angyal csoport és a hattagú pásztorcsapat. Az előadás végén a közönség szűnni nem akaró tapssal jutalmazta a kis művészek produkcióját, melyet T.-né B. Zsuzsi útmutatásai alapján adtak elő.

 

„Pár-suli” - Házas kapcsolati tréning (-fpr–)

2007-ben egyesületünk négy alkalommal szervezett ún. „Pár-sulit”, házas kapcsolati tréninget. Ezeknek a foglalkozásoknak a célja az önismeret és a kommunikáció fejlesztése, és általában a mai korban sok veszélynek kitett házasság védelmének megerősítése.  A meghívott előadók segítségével minden alkalommal egy-egy fontos témát tekintettünk át, majd különböző szituációs gyakorlatokban próbáltuk ki, hogy az elmondottakhoz képest hol is tartunk egyéni életünkben.

Fontosabb témák voltak: A házasság célja – hogyan is képzeltük el az elején, milyen célokat tűzhetünk ki, hogyan változik mindez az évek során; Szükségleteink – milyen igényei vannak a házasságban a férfinak és a nőnek, hogyan lehet a gyakran eltérő igényeket összehangolni; Házastársunk tisztelete – hogyan adhatunk a mindennapok során olyan visszajelzést, megerősítést házastársunknak, melyben önértékelésünk, érzelmi életünk kölcsönösen fejlődhet.

Az idei évben nehéz „záró” feladatot kaptak a résztvevők: az akár több évtizedes házasságban élőknek újra egy valódi szerelmes levelet kellett írniuk egymásnak.

A résztvevők számára mindig új lehetőséget jelent kapcsolatuk megújításában, a látható vagy rejtett konfliktusok feldolgozásában a csoportos tréning. Az egyesület tagjai több éve ismerik egymást, így a tapasztalatok, felismerések megosztása is nagy hangsúlyt kap ezeken az alkalmakon. A visszajelzések alapján elmondhatjuk, hogy mindenki sokat tanul a másik felismert, kimondott örömeiből, esetleges kudarcélményeiből.

Ez a kezdeményezésünk tehát elsősorban nem problémamegoldó terápia, hanem azt a célt szolgálja, hogy a résztvevők az önmagukra való reflektálás képességét fejlesszék, és szemléletváltás révén jussanak el a házastársukkal való szorosabb, biztosabb kapcsolatra, mely kiállja az idő és a napi gondok terhét. Házasság karbantartó rendezvényeinket2007-ben 5-10 házaspár részvételével, a szokásos helyszínen, a Pécs, Gesztenyés u. 34.sz. ház „nagytermében" tartottuk meg.

 

Az Egyesületünk által támogatott családok körében 2007 évben a következő kisgyermekek születtek: D. Barnabás (3. gyermekként) 07/05/07., Sz. Bence 07/12/09 (1. saját gyermekként) Kórházból való hazatérésüktől számított kb. két hétig előre meghatározott, vállalt napokon a kismamáknak ebédet szállítottunk, levéve vállukról a főzés terhét. A kismamák és családjaik komatál (-fpr–) rendszerű segítése a babák születését követően, pályázatoktól függetlenül működik.

 

Egyesületünk 2007-ben úszásoktatást nem támogatott, úszási lehetőséget viszont biztosított a Pécsi Hullám uszodában a támogatott családok tagjai részére. Az év során (az uszoda több hónapig zárva tartott a leszakadt tető javítása miatt) 42 felnőtt 40 gyermek belépést fizettünk ki, összesen 48200 Ft értékben. (18200 Ft, kifizetése második részletként 2008 év elején történt meg.)